2024-02-25
Trivselregler
Inledning
Denna skrift är till för att underlätta vardagen för oss som bor här på Vintervägen 19 och Råsundavägen 123. Se den som en faktabank att titta i när du har något du funderar på. Det ger även dig som nyligen flyttat hit en god inblick i hur vi har det. Har du frågor som du ej finner svar på här kan du alltid kontakta någon i styrelsen via mail på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..
Att äga en bostadsrätt innebär inte att du äger din lägenhet, du äger rätten att bo i lägenheten. Att bo i en bostadsrättsförening medför särskilda krav på ansvar och skyldigheter jämfört med att bo i en hyresrätt. Föreningen äger våra hus och lägenheter, alla kostnader oavsett om de är små eller stora är därmed allas vår angelägenhet. Därav några enkla "budord".
Vårda din och föreningens gemensamma egendom väl.
- Visa hänsyn mot dina grannar och mot vår gemensamma boendemiljö.
- Ta ansvar för att rapportera felaktigheter eller skador som uppkommer. Det kan spara stora pengar åt oss alla om det uppmärksammas snabbt.
Styrelsens uppgift är att ta hand om den löpande förvaltningen av föreningen och verkställa de beslut som vi alla fattar på föreningsstämman. I föreningens stadgar och i bostadsrättslagen framgår bostadsrättsinnehavarens skyldigheter och rättigheter. Med detta följer några "trivselregler" som vi alla skall uppfylla, då löper vår samvaro så mycket smidigare. Dessa regler skall du se som ett stöd för föreningens medlemmar. Vissa är delvis tvingande i enlighet med stadgarna, andra är ett uttryck för principer för ett gott uppförande boende och medborgare emellan.
A
- Anslagstavlor
finns i varje port. Här finner du aktuell information och nyttiga telefonnummer. Här sätter föreningen upp ev. budskap och meddelanden.
- Ansvar
har vi alla som bor här. Vi skall alla vårda vår gemensamma egendom för bästa trivsel. Är du osäker på vem som har ansvaret för enskilda detaljer - fråga någon i styrelsen. Även i stadgarna nämns vad som gäller. Du bestämmer i princip över din lägenhet och ansvarar för dess skötsel och underhåll. För att göra väsentliga förändringar måste du emellertid ha styrelsens medgivande.
- Antenner
se under paraboler.
- Avfall
se Elektronikavfall och Sopor.
- Avgifter
betalas till vår ekonomiska förvaltare, Fastum AB. Avier kommer kvartalsvis om man inte väljer att få e-faktura.
B
- Badrum
Tänk på att efter bad/dusch låta dörren stå öppen en stund så underlättas ventilationen och snabbar på upptorkningen.
- Balkonglådor
ska hänga på insidan av räcket pga. olycksrisken. När du vattnar dem, tänk då på att det inte rinner ned vatten på din granne. Vid ihållande regn bör du flytta in dem, annars kan de lätt bli vattenfyllda och medföra att det rinner över kanten och ned på nästa balkong.
- Balkonger
eller franska balkonger ska inte användas för att skaka mattor, grannen under kanske sitter på sin balkong och fikar just då eller har sin balkongdörr öppen. För uppsättning av soltak eller markis på balkong eller montering av någonting på fasaden krävs tillstånd av föreningens styrelse och förvissa saker även bygglov. Inglasning av balkong är inte tillåten. Grillning med kol- eller gasolgrill är ej tillåtet på balkongerna på grund av brandrisken, dessutom kan matoset vara störande. Av samma anledning är rökning ej tillåten på balkongerna. Vid enstaka tillfällen t ex fest är det givetvis OK.
Markisväv skall vara av typen Sandatex 5 med färg NCS S7020-B90G Mörkgrön eller motsvarande.
- Barnvagnar
kan placeras i cykel- och barnvagnsförrådet i källaren Råsundavägen 123.
- Barnsäkerhet
Ser du saker i vår inne- och utemiljö som kan förbättras för att upprätthålla en hög säkerhetsnivå, rapportera detta då till styrelsen.
- Barns lekar
Tala med dina barn om vikten att vårda vår gemensamma egendom, t ex genom att vara aktsam om planteringar, träd och buskar.
Boendeparkering
Parkera billigare på gatan, 400.-/30 dagar eller 1000.-/90 dagar, mer information hittar du på
https://www.solna.se/boende--miljo/parkera-i-solna/boendeparkering där du också ansöker om tillstånd.
- Brandvarnare
skall för optimal säkerhet finnas minst en per rum, dock ej i kök och badrum
- Bredband
Samtliga lägenheter har bredband från Stockholms Stadsnät med en hastighet på upp till 1000 Mbit/s. Kostnaden är inkluderad i avgiften för lägenheten. För frågor och support kontakta Stockholms stadsnät på 08-501 220 10, Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller https://www.stockholmsstadsnat.se
C
- Cykelrum
Finns i källaren på Råsundavägen 123. Cyklar kan också parkeras i cykelställen under balkongerna på innergården på Vintervägen 19. Vi försöker gemensamt hålla god ordning bland cyklarna och inte låta cykelskelett stå kvar, utan endast cyklar som används. Barncyklar kan ställas i hörnet mellan då båda portarna på innergården.
D
- Diskmaskin
(tvättmaskin). Om du har eller tänker installera disk- eller tvättmaskin i lägenheten, tänk då på följande. En plastmatta skall placeras under maskinen som leder fram ev. läckande vatten (behövs ej för tvättmaskin i rum med golvbrunn). En lättåtkomlig avstängningskran för vattnet skall finnas. Disk- eller tvättmaskin får endast anslutas till kallvatten. All installation skall göras av behörig installatör
- Djur
är trevligt men tänk på att hålla dessa under uppsikt så att de inte skapar obehag för dina grannar. Det är inte tillåtet att rasta djur på gården.
- Driftskostnader
Kostnader för el, värme och vatten är en stor post. Det betyder att om vi är "snåla" och sköter våra hus effektivt kan vi i stor mån påverka våra boendekostnader.
E
- Elektronik- och el avfall
t ex gamla brödrostar, kablar och leksaker med el-prylar i skall alltid lämnas på kommunens miljöstation, se under M.
- Element
bör luftas om elementet inte känns varmt.
- Entrédörrar
Se till att entrédörrarna inte står öppna och att de går i lås, särskilt under den kalla årstiden. Detta gäller även dörrarna till källaren.
F
- Fastighetstillsyn & teknisk förvaltning
ADB Fastighetsskötsel sköter om det tekniska i vår fastighet. De ronderar huset regelbundet och kontrollerar att allt är som det ska. Se anslag i portarna. Det innebär ändå att det åligger oss alla att bidra till tillsyn och skötsel av fastigheten. Ser du någon som behöver åtgärdas kontakta någon i styrelsen via epost eller om det är bråttom via telefon.
- Fastighetsel
Den elektricitet som går till föreningens gemensamma utrymmen, d v s trapphus, källare, vind och tvättstugan. Var varsam och slösa inte, det belastar föreningens kostnader, d v s oss alla.
- Felanmälan
Eventuella fel som måste åtgärdas rapporteras till i styrelsen, lämpligast via epost.
- Fåglar
Får inte matas på balkonger eller vid fönsterblecken. Det drar tyvärr till sig råttor och orsakar spillning på underliggande balkonger/fönster.
- Förpackningar
Se källsorteringsstation.
- Förrådsutrymmen
Finns både på vinden och i källaren. Se till att du har bra lås på dina förråd och glöm inte att stänga/låsa alla dörrar så att obehöriga ej får tillträde till vind/källare. Bensin, gasflaskor och andra brandfarliga vätskor får ej förvaras i dessa utrymmen. Undvik också att ha stöldbegärliga saker där.
- Försäkring
Du ska ha ett s.k. bostadsrättstillägg till din vanliga hemförsäkring. Viktigt då det skyddar dig vid skador på fastigheten/andras lägenheter som beror på oaktsamhet eller slarv. Denna försäkring täcker i dessa fall självrisken på föreningens fastighetsförsäkring.
- Fönster
Föreningen ansvarar för målning och underhåll av utsidan och du för insidan samt tätningslister. Fönstren renoverades under 2012/13.
G
- Gemensamma utrymmen
Trapphusen, källar- och vindsgångar är inte någon plats att förvara föremål eller grovsopor. Varje medlem är själv ansvarig för att transportera bort grovsopor. Om olyckan är framme måste det gå att komma fram med en bår. Det underlättar också städningen.
- Grillning
Föreningens gemensamma grill förvaras i källaren. Du ansvarar självklart för att den är ren då du använt den och att det är rent och prydligt vid dess förvaringsyta. Kol och andra förbrukningsvaror står du själv för. Undvik att tända grillen med tändvätska, använd elektrisk tändare.
Grillning med kol- eller gasolgrill är ej tillåtet på balkongerna på grund av brandrisken. Dessutom kan ju matoset vara störande.
- Grovsopor
d.v.s. gamla möbler och emballage måste du själv hantera, se även under Miljöstation. Det får ej placeras i cykelrum eller i källargångar. Har du p g a rörelsehinder eller andra problem att forsla bort det, fråga någon granne om hjälp - det brukar alltid gå att ordna.
Solna och Sundbyberg planerar att bygga en ny återvinningscentral så tills den är klar är Bromma den närmaste, http://www.återvinningstockholm.se/listning/bromma-atervinningscentral/
Solna har också en mobil miljöstation som bland annat stannar vid Solna Centrum, se https://www.solna.se/boende--miljo/avfall-och-atervinning/mobil-atervinningscentral-och-mobil-miljostation
- Gården
är en fantastisk tillgång som vi delar med grannarna i våra grannhus. Underhållet av gården och snöskottning samordnas av en samfällighetsförening där vår bostadsrättsförening är medlem.
H
- Hiss
Vi har serviceavtal och eventuella driftstörningar eller fel rapporteras till Hissen El Mek AB på 08 618 48 48
- Hushållsel
Mätare för avläsning av elförbrukningen sitter i källaren. Vill du göra egna avläsningar kontakta styrelsen som har nyckel. Vattenfall gör automatiska avläsningar.
I
- Inbrott
anmäler du till polisen. Informera gärna också någon i styrelsen eftersom den typen av problem ofta går i vågor inom bostadsområden. Se även under semestertider.
- Internet
Se bredband
J
- Jour
se felanmälan.
K
- Kabel-TV
se Tv-kanaler.
- Källarförråd
finns det ett till varje lägenhet
- Källsorteringsstation
Metall, glas, kartong och hårdplast kan lämnas på källsorteringsstationen Östervägen/Vintervägen eller Råsundavägen 138 vid Näckrosen.
- Köksfläktar
får inte anslutas till fastighetens fläktkanaler. Enbart s k kolfilterfläktar får monteras. Detta p g a att om det installeras felaktigt kommer ditt stekos att spridas ut i alla andras lägenheter!
L
- Lägenhetsbesiktning
kan behövas för att styrelsen skall kunna utöva tillsyn på vissa tekniska installationer. Du meddelas i rimlig tid innan och varför vi vill komma på besök. Du är som lägenhetsinnehavare, enligt stadgarna, skyldig att göra lägenheten tillgänglig för tillsyn och besiktning.
M
Föreningen sorterar matavfall i de bruna behållarna på gården, förbrukningsmaterial (papperspåsar) och information finns i tvättstugan och på
https://www.solna.se/boende--miljo/avfall-och-atervinning/matavfall
- Motioner
Vill du framföra några förslag och synpunkter till årsmötet kan du lämna en motion. Se under årsmöte.
N
- Nycklar
Styrelsen har inga reservnycklar till lägenheterna. Se till att du lämnar eller får alla nycklar som tillhör lägenheten vid försäljningar eller vid köp. Se även extranyckel. Vid ev. servicejobb så måste du vara hemma eller vidtala någon granne som får ansvaret att låsa upp. Extra nycklar till entrédörrar och gemensamhetsutrymmen kan enbart beställas via någon i styrelsen, de är kopieringskyddade. Nycklar till tvättstugans bokningstavla kan beställas via styrelsen.
O
- Ohyra
Hittar du ohyra skall du anmäla det till styrelsen, samt till Nomor på telefon 0771 122300.
- Oljud
Fastigheten är något lyhörd så tänk dig för vid all verksamhet som kan vara störande. T ex vid fest, slagborrning, att gå hårt med skor inne och naturligtvis hög musik. Du kanske inte är medveten om hur väl ljud fortplantar sig, lyssna med dina grannar innan de klagar. En god regel är att vara tyst mellan kl. 22 - 07, på lördagar och helger kanske t o m till kl. 10. Respektera dina grannars behov av vila och god sömn. Du som känner dig störd, kontakta din granne på ett ödmjukt sätt - han/hon kanske inte är medveten om du blev störd, det kan t.o.m. vara någon annan i fastigheten som du hört. Påpeka problemet och försök finna en gemensam lösning. Löser inte det problemen skall styrelsen informeras som då får ta kontakt med berörda. Det underlättar om störningar är väl dokumenterade.
- Ombyggnader
av större omfattning får ej ske utan styrelsens tillstånd. Detta gäller speciellt bärande väggar, VVS-installationer eller om lägenhetens funktion väsentligt påverkas. Vid el- och VVS-arbeten måste behörig installatör/firma anlitas. Kontakta gärna styrelsen för tips om bra hantverkare!
P
- Pappersförpackningar
Se källsorteringsstation.
- Pappersinsamling
Se returpapper.
- Paraboler
får ej sättas upp på utsidan balkongerna eller på husfasaden. Detta gäller även andra typer av antenner.
- P-platser.
Föreningen har ett antal P-platser. Kontakta styrelsen om du vill hyra en plats, det är kö. P-platsen hyrs med separat avtal och är ej kopplad till lägenheten.
R
- Reparationer
Se underhåll
- Returpapper
d v s tidningar, reklamtryck, telefonkataloger (ej Wellpapp/kartonger/kuvert). Läggs i samfällighetens gemensamma insamlingskärl som finns uppställda på gården.
- Rökning
är ej tillåten i våra gemensamma utrymmen och ej heller på balkongerna. Vid enstaka tillfällen t ex fest är det OK.
S
- Semestertider
För att undvika problem med inbrottstjuvar så är ett gott råd att hålla sina närmaste grannar informerade om semesterplaner. Man kan med fördel hjälpas åt med post och blommor. Allt för att inte inbjuda till inbrottsförsök. Likaså kan man vara extra observant på om några rör sig omotiverat i och runt våra hus.
- Solna Kommun
Information om allt kommunen kan erbjuda i form av service och stöd finner du på kommunens hemsida www.solna.se.
- Sopor
Läggs i tillsluten påse i sopkärlen på gården. Kärlen är endast avsedda för hushållsavfall. Övrigt skräp kör du själv till kommunens återvinningsstation. Tänk på att hålla rent runt sopkärlen då vi har haft problem med råttor. Vi betalar ca 6.000:-/kärl så se till att inte slänga sådant som skall slängas på annat ställe, flaskor, pizzakartonger etc. sorteras och lämnas till miljöstationen.
- Stadgar
styr föreningens verksamhet, du hittar dessa på föreningens hemsida.
- Styrelsen
är föreningens verkställande organ. Styrelsen ansvarar för förvaltningen, beslutar bl. a. om antagande av medlemmar och uppsägningar vid förverkande av bostadsrätten. Styrelsen utför också mycket av det löpande arbetet inom föreningen. Har du frågor, tips eller andra funderingar kring vår bostadsrättsförening är du alltid välkommen till oss, likaså om du har kunskaper som kan vara föreningen tillgodo. Namnen på styrelsens ledamöter finns på anslagstavlan i entrén.
- Störningar
För att alla skall trivas är det viktigt att man inte störs av omkringboende. Alla boende är skyldiga att visa hänsyn - detta gäller naturligtvis även tillfälliga besökare.
T
- Tidningar
Tidningar slänger du i återvinningskärlen utanför garagen på gården.
- Trapphusen
städas av oss medlemmar en gång/vecka. Instruktion och städschema hittar du i städskrubben bredvid tvättstugan.
- TV-kanaler
TV distribueras till samtliga lägenheter av Allente. I avgiften ingår ett basutbud av HD-kanaler. Utöver dessa kan du beställa fler mot extra avgift, kontakta Allentes kundtjänst för mer information om utbud och priser. Ring 08-525 08 107 eller läs mer på www.allente.se
- Tvättstuga
Vi har en tvättstuga - en förmån vi skall vara rädda om. Det blir en källa till irritation om inte vissa grundregler följs. Man lämnar den i det skick man önskar finna den - det innebär följande: Sopa golven, töm luddfilter, torka ur tvätthon, skölj ur tvättmedels- och sköljmedelsfacken. Glöm inte tvättpåsen till bygel-BH, en bygel som fastnar kostar oss alla tusentals kronor i reparationer. Tider bokas i en app, Boka tvättid, finns för både iOS och Android. Det går också att boka direkt på displayen utanför tvättstugan. Varje lägenhet har sitt konto och lösenord.
- Tätningslister
är bra då det hindrar drag och sänker våra uppvärmningskostnader. Det är din uppgift som lägenhetsinnehavare att se till att de är i gott skick - använd den varma årstiden till detta. Kan vi låta bli att höja vår innetemperatur 1 grad (för att kompensera för otäta fönster) sparar vi direkt 5% i värmekostnad! Fönstren renoverades 2012/13.
U
- Underhåll
av lägenheten ingår i ansvaret för bostadsrättsinnehavaren. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas framgår av stadgarna. Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över alla våtutrymmen och VVS-installationer. Läckage kostar stora pengar och orsakar stort obehag för dem som drabbas.
- Uppvärmning
sker via fjärrvärme. Är också en av våra större utgifter. Tänk på att inte lämna balkongdörr och fönster öppna längre tid under den kalla årstiden, se vädring. Har du problem med att något element inte blir varmt prova att lufta elementet, i annat fall kontakta styrelsen. Normal komforttemperatur är ca 21 grader, upplever du att det för kallt, kontrollera först luftning och tätningslister.
- Uthyrning
i andra hand är endast tillåtet efter tillstånd av styrelsen. Exempelvis tjänst på annan ort, militärtjänstgöring, studier och s.k. provsamboende kan godkännas. Enskild prövning görs i varje fall. Det skall framgå av ansökan vem som önskar hyra och för vilken tid. Om du upplåter din lägenhet utan tillstånd riskerar du alltid juridisk åtgärd, då detta strider mot stadgarna och bostadsrättslagen. Tänk även på att efter två år får hyresgästen besittningsrätt till bostaden.
V W
- Vatten
Var sparsam med det genom att åtgärda läckande kranar och toalettcisterner samt att inte diska under rinnande vatten. Undvik också att köra tvätt- och diskmaskiner halvtomma. Disk- eller tvättmaskin får endast anslutas till kallvatten.
- Vattenskador
är dyra att åtgärda. Håll uppsikt efter ev. läckage från rörsystem. Rapportera omedelbart om du ser någon tendens till läckage var som helst i huset. Vid akuta läckage kontakta någon i styrelsen, se felanmälan.
- Ventilation
är inställd för att fungera optimalt. Du skall inte ändra det själv då du kan störa balansen i huset.
- Vindsförråd
finns det ett till varje lägenhet.
- Vädring
Vädra snabbt och intensivt. Öppna fönstret helt och släpp in en stor mängd frisk uteluft. Stäng efter en kort stund så att inte möbler och byggnadsdelar hinner kylas ner. Om du vädrar för att det är för varmt i rummet är det bättre att du ställer ner värmen. Öppna inte köksfönstret eller balkongdörr när du ska vädra ut matos vid matlagning. Luften bildar då ett övertryck i köket och driver ut matoset i resten av lägenheten och i trapphuset. Öppna istället ett fönster i ett angränsande rum.
Å Ä Ö
- Årsmöte
eller föreningsstämma hålls varje år innan maj månads utgång. Kallelse sker senast två veckor före utsatt datum. Motioner skall vara styrelsen tillhanda i så god tid före att de kan skickas ut innan mötet
- Återvinningscentral
Solna och Sundbyberg planerar att bygga en ny återvinningscentral så tills den är klar är Bromma den närmaste,
http://www.återvinningstockholm.se/listning/bromma-atervinningscentral/
Solna har också en mobil miljöstation som bland annat stannar vid Solna Centrum, se https://www.solna.se/boende--miljo/avfall-och-atervinning/mobil-atervinningscentral-och-mobil-miljostation